Groepspsychotherapie

Groeps(psycho)therapie op basis van hechting

Soms blijken gesprekken niet genoeg te zijn en is het beter eerst contact te maken met je emoties in de lichamelijke nabijheid van een ander om vervolgens je gedachten centraal te stellen. Dit werkt naar onze ervaring goed in een groep. We bieden de mogelijkheid naast individuele gesprekken ook groepspsychotherapie te doen.

Bonding is een ander woord voor hechting. De bondingpsychotherapie werd begin jaren ’70 ontwikkeld en in praktijk gebracht door Daniel Casriel (1924-1983). Hij was een Amerikaanse psychiater en psychoanalyticus in New York. Hij noemde de therapie New Identity Process (NIP). Eigenlijk omschrijft deze oude benaming de focus en het resultaat van de therapie doeltreffend. Het aannemen van een nieuwe identiteit, jouw wezenlijke zelf, los van alle overlevingsmechanismen en egorollen.

Groepsbonding is een intensieve vorm van psychodynamische groepstherapie (beeld van jezelf en de ander), waarin pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden in een veilige omgeving emotioneel kunnen worden herbeleefd en verwerkt. Door deze herbeleving kun je in het heden leren met meer energie problemen op te lossen, situaties te verklaren en open te staan voor jezelf en de ander. De term hechten staat voor het proces dat gekenmerkt wordt door emotionele openheid bij lichamelijke nabijheid. Hechten wordt gezien als een natuurlijke behoefte, net zoals de behoefte aan zuurstof, slaap en voedsel.

Er bestaat een film die een impressie van de therapie kan geven. Deze is te zien bij ons op de praktijk.

Groepspsychotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraars.  Daarnaast hanteren wij een eigen bijdrage van € 35,- per avond.

Lees voor meer informatie ook eens onderstaande artikelen:

Vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op